Syksy tarkoittaa aikaa sisällä, ja se tarkoittaa aikaa keittiössä. Ota se käyttöön ja nauti syksystä kolmella Jan Ivar Nykvistin houkuttelevalla reseptillä: Hernekeitto, hirvenpata ja Päärynä Belle Helene.
Syksy on pitkä vuodenaika, pimeine iltoineen. Kesän tuoreiden merenelävien ja kevyiden salaattien jälkeen muut ruoat alkavat yhtäkkiä houkutella. Lämpimämpi, syvempi, usein hitaasti kypsennetty, monimutkaisempi ja sisältää elementtejä tuoreista sesongin aineksista. Kasviksia riittää kaupoissa, hedelmiä puissa, sieniä metsässä ja nyt on riistan metsästyskausi. Keittiöllä on kaikki syyt esitellä.
Kokki Jan Ivar Nykvist julkaisee syyskuussa keittokirjan "Paineen alla – The Great Pressure Cooker Cookbook". Täynnä jännittäviä reseptejä ja kauniita kuvia ruoasta, joka voidaan valmistaa painekattilassa. Täydellinen kodikkaisiin iltoihin keittiössä ja maukkaisiin aterioihin pöydän ääressä.
Hernekeitto ei ole koskaan ollut helpompaa ja nopeampaa. Kun vuodenajat vaihtuvat ja kylmä sää ilmoittaa saapuvansa, ei ole parempaa tapaa toivottaa sitä tervetulleeksi kuin kattila täynnä hernekeittoa. Valitsemalla hernekeiton valmistuksen painekattilassa saat modernin käänteen ajattomaan suosikkiin, mikä lyhentää merkittävästi kypsennysaikaa ja varmistaa, että jokainen ainesosa myötävaikuttaa täyteläiseen, monimutkaiseen makuun, jota useimmat meistä rakastavat.
Annosten määrä: 4
Valmistelut: 15 minuuttia
Painekattilassa: 90 minuuttia
Ainesosat:
1 kevyesti suolattu rystys
1,5 litraa vettä
1/2 tl kokonaista mustapippuria
1 laakerinlehti
200 g kuivattuja keltaherneitä
50 g ohrarouhetta
4 porkkanaa, paloina
1 purjo renkaiksi leikattuna
1 sipuli, hienoksi pilkottuna
suolaa ja pippuria
4 rkl hienonnettua persiljaa
Toimenpide:
Laita rystys, vesi, mustapippuri ja laakerinlehti painekattilaan. Laita kansi päälle ja kiehauta. Kun varoventtiili ponnahtaa ulos, voit laskea lämmön n. puoli. Keitä 1 tunti korkeassa paineessa. Varmista, että varoventtiili on poissa koko kypsennysajan. Tämä tarkoittaa, että kattilassa on painetta. Sammuta lämpö ja anna paineen vapautua luonnollisesti painekattilasta. Varmista, että varoventtiili on vetäytynyt sisään ennen kannen avaamista.
Suikaloi rystys kahdella haarukalla. Jos liha putoaa helposti luusta, se on valmis. Jos ei, voit laittaa kannen päälle ja antaa kypsyä vielä 15 minuuttia paineen alla. Nosta sianfilee kattilasta ja anna jäähtyä. Siivilöi liemi ja laita se takaisin painekattilaan. Laita herneet kattilaan ja laita kansi takaisin. Aseta painekattila alhaiselle paineelle. Keitä, kunnes paine palautuu kattilaan. Anna kypsyä 15 minuuttia paineen alla. Sammuta lämpö uudelleen ja anna paineen vapautua luonnollisesti. Kun varoventtiili on vetäytynyt, avaa painekattila ja lisää ohra, porkkanat, purjo ja sipulit. Laita kansi päälle ja kiehauta. Anna kypsyä 15 minuuttia alhaisella paineella. Sammuta lämpö ja anna paineen vapautua luonnollisesti. Avaa painekattila. Tarkista, että herneet, vihannekset ja ohra ovat kypsyneet juuri niin kuin haluat. Jos uskot, että ohrarouheet tarvitsevat esimerkiksi muutaman minuutin lisää, voit keittää hernekeittoa hieman pidempään ilman kantta.
Kun kasvikset kypsyvät painekattilassa, voit puhdistaa rystyksen. Poimi käsilläsi luut ja rasva, jotta saat puhtaan lihan. Leikkaa liha karkeiksi paloiksi. Laita liha takaisin hernekeittoon. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita joukkoon persilja.
Annosten määrä: 4
Valmistus: 15 minuuttia
Painekattilassa: 30 minuuttia
Syksy on pelikausi. Riistanlihalla on runsas ja erottuva maku, joka sopii täydellisesti kuumaan ja maukkaaseen riistamuhennostukseen. Painekattilaa käyttämällä kypsennät pehmeän ja mehukkaan lihan perinteisiä menetelmiä lyhyemmässä ajassa. Painekattila auttaa lukitsemaan riistalihan maut ja mehukkuuden lyhentäen samalla merkittävästi kypsennysaikaa.
Ainesosat:
600 g riistan lihaa, mieluiten peuran tai hirven lihaa kuutioituna
2 ruokalusikallista voita
1 sipuli, karkeasti pilkottuna
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
2 porkkanaa kuorittuna ja viipaloituna
200 g ruusukaalia puhdistettuina ja puolitettuina
200 g sellerinjuurta kuorittuna ja kuutioituna
1 dl punaviiniä
4 dl hirven- tai naudanlihalientä
1 dl kuohukermaa
2 laakerinlehteä
1 tl kuivattua timjamia
Suolaa ja pippuria maun mukaan
2 dl pakasteherneitä
2 rkl maissitärkkelystä sekoitettuna 4 rkl kylmään veteen (valinnainen, sakeuttamiseen)
Tuoretta persiljaa tai timjamia tarjoiluun
Toimenpide:
Ruskista hirvenliha voissa painekattilassa pienissä erissä kauniin ruskeiksi joka puolelta. Siirrä ruskistettu liha lautaselle ja siirrä sivuun. Laita sipuli ja valkosipuli painekattilaan ja keitä sekoittaen, kunnes sipuli on pehmeää ja läpikuultavaa. Lisää porkkanat, sellerijuuri ja ruusukaali ja keitä muutama minuutti, kunnes kasvikset ovat kullanruskeita. Kaada joukkoon punaviini ja kuumenna kiehuvaksi kaapimalla painekattilan pohjaa, jotta kaikki ruskistuneet palat irtoavat. Lisää liemi, laakerinlehdet, timjami, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Lisää ruskistettu hirvenliha takaisin painekattilaan. Aseta painekattilan kansi päälle ja keitä korkealla paineella 30 minuuttia.
Sammuta lämpö ja anna paineen vapautua luonnollisesti. Poista kansi ja tasoita kattilaan hieman kylmään veteen sekoitettua maissitärkkelystä. Muista, että kattilan tulee kiehua, kun olet lisännyt maissitärkkelysseoksen paksuuntumaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita joukkoon herneet ja anna kattilan levätä muutama minuutti, kunnes herneet ovat lämpimiä.
Tarjoa hirvenpata keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kanssa ja ripottele ennen tarjoilua hienonnetuilla tuoreilla yrteillä.
Annosten määrä: 4
Valmistus: 20 minuuttia
Painekattilassa: 5 minuuttia
Päärynä Belle Helene on ajaton ranskalainen jälkiruoka, jonka kuuluisa ranskalainen kokki Auguste Escoffier keksi 1800-luvun puolivälissä. Nimi Belle Helene on saanut inspiraationsa Jacques Offenbachin samannimisestä operetista. Jälkiruoka on yksinkertainen ja herkullinen sellaisenaan, tai sen päälle on lisätty hienonnettua manteleita tai pistaasipähkinöitä.
Polttimot:
4 päärynää, mieluiten kiinteitä ja kypsiä
5 dl vettä
100 g sokeria
1 kanelitanko
1 vaniljatanko
1 sitruunan mehu
Suklaakastike:
100 g tummaa suklaata karkeasti pilkottuna
1 dl kermaa
2 rkl sokeria
1 rkl voita
1 tl vaniljauutetta (valinnainen)
Tarjoilu:
4 ruokalusikallista vaniljajäätelöä
Toimenpide:
Päärynät: Kuori päärynät varovasti ja säilytä ne kokonaisina varren kanssa. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa kahtia. Laita vesi, sokeri, kanelitanko, vaniljatanko ja sitruunamehu painekattilaan. Sekoita hyvin. Laita päärynät painekattilaan. Laita painekattilan kansi päälle ja keitä korkealla paineella 5 minuuttia. Sammuta lämpö ja anna paineen vapautua luonnollisesti. Jäähdytä päärynät levyssä.
Suklaakastike:
Kuumenna kermaa pienessä kattilassa, kunnes se alkaa kuplia reunoilta. Nosta kattila liedeltä ja lisää karkeaksi paloiteltu suklaa. Anna seistä muutama minuutti sekoittamatta. Sekoita varovasti, kunnes suklaa on sulanut ja kastike on tasaista. Lisää sokeri ja voi ja sekoita, kunnes kaikki on hyvin sekoittunut. Mausta lopuksi vaniljauutteella, jos käytät, ja sekoita hyvin.
Anna kastikkeen jäähtyä hieman ennen tarjoilua.
Tarjoilu:
Laita yksi tai kaksi haudutettua päärynää kuhunkin jälkiruokakulhoon. Tarjoa jokainen päärynä suuren vaniljajäätelön kera. Kaada suklaakastike jäätelön ja päärynöiden päälle. Tarjoile heti ja nauti makeiden päärynöiden, kermaisen vaniljajäätelön ja täyteläisen suklaakastikkeen herkullisesta yhdistelmästä.